Så anlitar du en notarius publicus

Ibland händer det att du kan behöva få hjälp med att kontrollera och intyga sanningen i olika uppgifter av en jurist. Vid detta tillfällen bör du anlita en notarius publicus. I den här artikeln kommer du att lära dig vad dem kan hjälpa dig med och vem du kan anlita.

Vad är notarius publicus?

Notarius publicus kommer från latin och betyder då en ”offentlig sekreterare”. Kortfattat är detta personer som hjälper allmänheten att kontrollera och intyga sanningen i olika uppgifter som bland namnunderskrifter, närvara som vittne vid förseglingar, kontrollera lotteridragningar med fler.

Dessa personer har avlagt en juristexamen och det är Länsstyrelsen som utser notarius publicus – antingen under en tidsbegränsad eller en längre period – inom ett lokalt länsområde. Det vill säga, det är länsstyrelsen i Östergötlands län som utser notarius publicus Linköping.

Vem arbetar som notarius publicus?

Personen som har blivit utnämnd till en notarius publicus har en juristexamen och arbetar oftast som en jurist. Däremot arbetar dessa jurister sällan heltid inom områden då det är svårt att fylla en heltidstjänst med uppdragen. familjerätt norrköping kan hjälpa dig vid vårdnadstvister i hemmet

Även om en person har blivit utnämnd till en notarius publicus inom ett specifikt län, är hen berättigad att erbjuda sin service i andra län inom Sverige.

Vad kan en jurist hjälpa mig med?

En notarius publicus brukar generellt sett jobba på en juristbyrå. Således kan du även få hjälp med en rad av andra ärenden hos dem gällande juridisk rådgivning. De kan hjälpa dig i en mängd olika situationer som till exempel vid skilsmässa, arv och kontraktstvister. Familjerätten linköping kan hjälpa till vid vårdnadsvister och liknande.

Tips – tänk på det här vid val av notarius publicus

Innan du anlitar en notarius publicus bör du kontrollera att hen finns listad på länsstyrelsens lista över notarius publicus inom ditt län. Om du till exempel söker efter en notarius publicus Linköping kommer de att finnas publikt på länsstyrelsens hemsida. Därefter är det viktigt att värdera deras kunskap, erfarenhet och fysiska adress (eftersom du kan behöva besöka dem på plats). En advokat linköping kan göra i princip samma saker som en juristbyrå, så titta gärna efter båda sorterna när du letar juridisk hjälp

Publicerat den
Kategoriserat som hus % hem

Lämna en kommentar