Renovera trappa, ska du göra det själv?

En gammal och sliten trappa är inte trevligt att ha hemma. Eftersom det är relativt lätt att renovera trappa bör du ta tag i saken så snart som möjligt. Dessutom är en trappa i behov av renovering inte speciellt säker att använda.

Göra det själv eller anlita en firma?

Att utföra en trapprenovering är inte svårt. Du behöver inte ha någon erfarenhet av att renovera trappor innan du sätter igång. Det är dock bra om du är händig och har intresse av att arbeta med din händer. Ha i åtanke att det tar tid att renovera en trappa plus att det är viktigt att du är noggrann.

Du som vet med dig att du inte har tid eller lust till att utföra en trapprenovering bör kontakta en firma som kan utföra arbetet för dig. På så sätt slipper du ta av din egen tid för att renovera trappan samt att arbetet utförs mycket snabbare. En firma med erfarenhet kan utföra arbetet medans du själv är på jobbet.

Slutresultat

Hur vill du att trappan ska se ut när den är klar? Det finns olika sätt att behandla trä.

  • Lack – slitstarkt och underhållsfritt
  • Olja – kräver relativt mycket underhåll
  • Hårdvaxolja – slitstarkt och kräver lite underhåll

Lack

I alla tider har lack varit ett populärt sätt att behandla trä. Slutresultatet är en slitstark och underhållsfri yta. Numera är det möjligt att välja mellan olika nyanser när du köper lack, du behöver alltså inte välja klarlack längre.

Olja

På senare år har det blivit allt vanligare att olja både trägolv och trätrappa. Ådringen i träet kommer fram på ett naturligt vis och du kan välja bland olika pigment. Nackdelen med olja är att du måste underhålla träet relativt ofta samt att det inte skapar en slitstark yta.

Hårdvaxolja

Det här är en kombination av lack och olja som har blivit väldigt populär. Det faktum att ytan bli slitstark samtidigt som du får behålla den naturliga ådringen är självklart anledningen till populariteten.

Renovering trappa inomhus höjer verkligen helhetsintrycket av ditt hem!

Lämna en kommentar